Ät dig lycklig på en japansk restaurang i Stockholm

Det japanska köket har mycket mer att erbjuda än sushi och ramen. På en japansk restaurang i Stockholm kan du besöka en izakaya utan att flyga runt jorden.

Det japanska köket har aldrig varit mer populärt i Sverige än nu. Många vill dessutom upptäcka mer än “bara” sushi och ramen, vilket ändå förmodligen är två av mänsklighetens bästa uppfinningar när det kommer till mat. På en lokal Izakaya i Stockholm kan du hitta nya smaker från Japan och världen.

En izakaya i Stockholm är troligtvis inte riktigt som en traditionell izakaya i Japan. Den är förmodligen större och har ett bredare utbud, vilket visserligen kan vara positivt för dig eftersom du då har mer att upptäcka på hemmaplan. Du behöver inte flyga i tolv timmar för att äta dig igenom Tokyo.

Det vanligaste konceptet för japansk mat i Sverige är så kallad asiatisk fusion eller “asia fusion”. Begreppet myntades för ungefär femtio år sedan och är egentligen bara ett nytt ord på en företeelse som är lika gammal som människan – att blanda influenser från olika kök i nya rätter.

Vilka rätter kan du hitta på en japansk restaurang?

Vilka rätter kan man då vänta sig att hitta på en restaurang som till exempel Lokal Izakaya i Stockholm? Det varierar så klart men förmodligen är maten inspirerad av vad man oftast kan hitta på en traditionell, japansk izakaya:

  • Edamame
  • Yakisoba
  • Sashimi
  • Karaage
  • Yakitori
  • Tsukemono

Edamame är förmodligen den allra vanligaste rätten och äts ofta som ett snacks. Det är omogna sojabönor som tillagas med olika kryddningar och marinader i sin skida. Yakisoba, som helt enkelt betyder “stekta nudlar”, har många hört talas om. Sashimi, det vill säga små bitar av rå fisk, är också vanligt.

Karaage och yakitori är båda kycklingrätter, vilket är mycket vanligt i det japanska köket. Det är också lätt att tolka till en ny rätt på en restaurang i Sverige. Sist men absolut inte minst finns det förmodligen olika typer av tsukemono, som kort och gott är picklade grönsaker. Kan du inte välja? Ta en av varje och ät dig till lycka!