Kött ska vara en upplevelse

Fredag. Du har stressat hela veckan på jobbet och detsamma har din fru gjort. Ni har helgen ledig och ni kan pusta ut på vägen hem från respektive jobb i Stockholm. Du stannar till på Systembolaget och köper en flaska rödvin och din fru stannar på en matbutik för att köpa en godare köttbit som ni ska äta till din hemmagjorda potatisgratäng.

Kort och gott; ett värdigt sätt att slappna av och lugna nerverna efter arbetsveckan och då din potatisgratäng är klar, då köttet är stekt och vinet upphällt så sätter ni er ner och börjar äta. En härlig stund, fram till dess att ni båda tuggar köttet, tittar på varandra och diskret lägger era bitar i servetterna. Köttet smakar unket, det är senigt och hela er middag har således blivit förstörd.

Ett tyvärr inte allt för ovanligt scenario. Att köpa kött är lite av ett lotteri, ibland så drar man en riktig vinstlott – men för det mesta så drar man en nitlott ur den tombola av kött som finns i de större butikerna och grossisterna. Det är nämligen så att det kött som dessa erbjuder sällan håller någon vidare kvalitet och dessutom så är det köttet ofta väldigt skadligt för vår miljö.

Det vill säga; köttet må vara extremt billigt (det om något borde i sig vara en tankeställare…) och anledningen till den låga prislappen är att djuren sällan haft det bra och att man importerat köttet från andra länder. Länder som Argentina, Brasilien och exempelvis Irland och där transporten är extremt miljöskadlig.

Köp kött i en köttbutik

Hur skulle ni då agerat vid er fredagsmiddag i Stockholm – köttet är trots allt ett viktigt inslag? Jo, det din fru skulle ha gjort är att hon skulle besökt en köttbutik och köpt er kött bit hos en specialist. Det är extrem skillnad på kött och kött – köper du på ICA, Coop eller Citygross så får du räkna med sämre smak: köper du i en renodlad köttbutik i Stockholm så får du en ren och skär upplevelse.

Varför? Jo, av den enkla anledningen att en köttbutik tar sitt kött på allvar och endast säljer produkter som de kan gå i god för. Kort och gott: en middag – likt er i Stockholm – som betyder något är värd att lägga några extra kronor på och där man köper riktiga råvaror istället för att chansa och hoppas på det bästa.

Hur ofta vinner du på en trisslott egentligen? I en köttbutik vinner alla – du, miljön och djuren som köttet kommer ifrån som fått ett värdigt liv där de kunnat leka, slippa trängas och kunna vandra omkring fritt innan de hamnar på din tallrik.

Publicerat den
Kategoriserat som Mat